terug

ENSEMBLE NU:N VOKAL

PECHVOGELS, ENGELEN EN STEMLOZE ZANGERS’

Zaterdag 18 december 2021, aanvang 18 uur

Goethe Institut Rotterdam, Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam.

Cora Schmeiser, Gert Anklam, Falk Zenker, ensemble Nu:n Vokal, 'Pechvogels, engelen en stemloze zangers', foto  Salar Ghazi

foto © Salar Ghazi

Cora Schmeiser - zang, voordracht

Gert Anklam – saxofoons

Falk Zenker – gitaar, live elektronica

Een man zonder stem kwam om te zingen / zonder één woord en uit volle borst. / Was Warnevillers er niet geweest / dan waren zij verzopen in een ader / in de kop van een everzwijn. (Fatrasie, Arras 13e eeuw)

Nu:n Vokal gaat op zoek naar middeleeuwse humor. In kerken en in kroegen worden verrassende voorbeelden van sacrale satire en profane humor ontdekt! Omdat leut zwaar op ernst leunt, spot bij de gratie van die ernst bestaat en de lach niet zonder traan kan, worden in Pechvogels, engelen en stemloze zangers - als tegenpool voor de potsierlijke satire, bijtende spot en zelfspot - ook de meer serieuze ideaalbeelden uit de middeleeuwen bezongen. Pure Schoonheid, diepe ernst en devotie blijken zowel deel uit te maken van het innige kerkrepertoire als van de smachtende minnezang. Kunnen we ons er 750 jaar later nog steeds over verbazen, erom lachen of huilen?

Reserveren via Goethe Institut Rotterdam, Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam.

„De betoverend mooie sopraanstem van Cora Schmeiser scheert over de snaarklanken en onthult met een ironisch knipoogje de bijtende spot, boosaardigheid en zelfironie van de toenmalige troubadours.“ Reiner Henn, Die Rheinpfalz 5.10.16

In 2003 richtte de gitarist, componist en klankkunstenaar Falk Zenker uit Weimar ensemble Nu:n op. Vanaf 2011 toert hij samen met de Berlijnse saxofonist en componist Gert Anklam en de sopraan Cora Schmeiser onder de noemer Nu:n Vokal door Duitsland, Oostenrijk en Denemarken. Op concerten, festivals en concertseries speelde de formatie in een keur aan middeleeuwse kerken.

 

 

teksten: Duits, Occitaans.

 

terug

Cora Schmeiser, ensemble Nu:n Vokal, 'Pechvogels, engelen en stemloze zangers', foto  Salar Ghazi

Gert Anklam, ensemble Nu:n Vokal, 'Pechvogels, engelen en stemloze zangers', foto  Salar Ghazi

Falk Zenker, ensemble Nu:n Vokal, 'Pechvogels, engelen en stemloze zangers', foto  Salar Ghazi

foto's © Salar Ghazi

Cora Schmeiser, Gert Anklam, Falk Zenker, ensemble Nu:n Vokal, 'Pechvogels, engelen en stemloze zangers'